Ce am sa astern in randurile ce urmeaza este o incercare de profil psihologic al ucigasului, Gheorghe Dinca. Spun "incercare", pentru ca nu am vorbit cu dumnealui niciodata si nu se pot pune diagnostice psihiatrice fara sa stai fata in fata cu persoana respectiva, deci ma bazez doar pe ce s-a relatat in presa si experienta mea de decenii in cercetare psihologica si activitate academica in America.
America, si nu numai, ne-a dat din pacate multe cazuri similare, din care se pot extrage niste caracteristici relativ comune acestor oameni, multe din ele aplicandu-se probabil si cazului de fata.
Din presa stim ca Gheorghe Dinca, in varsta de 66 de ani, a recunoscut doua crime - doua adolescente, care au fost ucise la cateva luni una de alta. Dupa definitia FBI-ului, acest lucru il face criminal in serie.
Ambele fete au disparut in conditii similare (autostop) si erau asemanatoare fizic. Aceasta puncteaza spre un modus operandi specific, oportunist, si de preferinta al unui profil fizic anumit, de care el se simte puternic atras sexual.
In general, la majoritatea criminalilor de acest gen, se pot pune niste diagnostice psihiatrice specifice si clare, care pot explica o parte din comportament. Gheorghe Dinca, in opinia mea, sufera in primul rand de Tulburarea de Personalitate Antisociala (TPA).
TPA se caracterizeaza prin tendinte puternice de cautare a placerii si gratificare prin exercitarea puterii asupra altora si absenta sau minima internalizare a normelor prosociale, ceea ce duce frecvent la comportamente ilegale. TPA se mai caracterizeaza prin lipsa empatiei, nepasarea fata de sentimentele, nevoile sau suferintele altora, precum si lipsa remuscarii dupa ranirea sau ofensarea altei persoane.
Unele persoane cu TPA nu isi pot forma relatii intime si folosesc dominarea si intimidarea pentru a-i controla pe ceilalti. Persoanele cu TPA nu raspund normal la pedepse (nu se infricoseaza ca oamenii normali) si unii au o toleranta ridicata la durere.
Din cele descrise in presa, Gheorghe Dinca a lovit victima in masina, a imobilizat-o, i-a lipit scotch pe gura, apoi a luat-o in casa, unde a violat-o si apoi - dupa ce si-a dat seama ca victima sunase la 112 - a ucis-o.
Toate acestea se incadreaza in spectrul de comportamente specifice TPA.
Cauzele Tulburarii de Personalitate Antisociala nu se stiu, insa se stie ca un predictor puternic al acesteia il reprezinta tulburarile de comportament din copilarie, asa cum s-a intamplat la Ion Rimaru sau la criminalul american in serie Richard Kuklinski ("The Iceman").
Pana la 40% din copiii cu tulburari de comportament (pana la varsta de 15 ani) sunt diagnosticati cu TPA ca adulti. Cel mai probabil, Gheorghe Dinca a avut tulburari marcante de comportament in copilarie, caracterizate prin violenta impotriva altor copii si nesupunere si agresivitate fata de persoanele cu autoritate, cum ar fi profesorii sau parintii.
Frecvent, la astfel persoane se observa in copilarie si cruzime fata de animale (de exemplu, Richard Kuklinski) sau fascinatie fata de animale moarte, in proces de descompunere (de exemplu, canibalul sexual Jeffrey Dahmer).
Din relatarile din presa, Gheorghe Dinca a manifestat in copilarie violenta extrema fata de caini, omorandu-i in chinuri, ceea ce se incadreaza in profilul de TPA severa.
Un alt factor favorizant in aparitia TPA il reprezinta mediul familial. Gheorghe Dinca a avut cel mai probabil o copilarie nefericita, in care a fost abuzat fizic si psihic de parinti, in special de tata sau de o figura paterna, si si-a internalizat acest mod de comportament pe care l-a manifestat, la randul lui, cand a ajuns adult.
Presa a relatat faptul ca sotia lui a plecat de acasa in urma abuzurilor fizice (batai) suferite de la el, precum si faptul ca era foarte violent cu proprii copii.
Ceea ce ma surprinde foarte mult la Gheorghe Dinca este varsta lui inaintata - 66 de ani. Criminalii in serie incep de obicei in tinerete si se consuma repede: fie sunt identificati si capturati de oamenii legii (Ion Rimaru la 25 ani, Ted Bundy la 29 ani), fie mor, fie imbatranesc si fizic devin incapabili sa mai comita astfel de crime.
Exista si exceptii de la aceasta, ca de exemplu Andrei Chikatilo, care si-a continuat crimele impotriva copiilor si dupa ce a ajuns bunic, insa si in cazul acestuia, cariera criminala a inceput devreme.
TPA este o tulburare stabila pe parcursul vietii. Ea nu apare si apoi se remite, ca in cazul altor afectiuni psihice. TPA este extrem de rezistenta la interventii psihologice si nu exista tratament medicamentos pentru ea.
Din cauza ca TPA este stabila pe parcursul vietii, este extrem de rar ca un om sa devina criminal in serie dupa varsta mijlocie, iar acest lucru ma face sa fiu convins ca Gheorghe Dinca a comis si alte acte oribile in trecut.
Este extrem de improbabil ca Alexandra si Luiza sa fie singurele lui victime. Repet: extrem de improbabil. Printre altele, ancheta trebuie sa urmeze firul vietii lui, incepand de la majorat, daca nu chiar mai devreme, si sa incerce sa stabileasca o legatura intre locurile in care a fost/locuit si persoane date disparute sau plangeri nerezolvate de viol.
De altfel, presa descrie ca Gheorghe Dinca are interdictie de a calatori in Italia, pentru ca a incercat sa agreseze sexual o tanara, ceea ce deja arata un pattern comportamental.
Alte trasaturi comune criminalilor in serie
Pe langa TPA, unii criminali in serie au si trasaturi din spectrul Tulburarii de Personalitate Paranoida - TPP (de exemplu, Richard Kuklinski) . TPP se caracterizeaza in principal prin suspiciozitate exagerata si lipsa de prieteni, in special prieteni apropiati, lucru care poate fi un avantaj intr-o cariera criminala, pentru ca exista mai putini martori.
Din cele descrise in presa, Gheorghe Dinca ar avea putini prieteni, vecinii neinteractionand cu el in mod frecvent, iar casa ii este imprejmuita de un gard inalt de trei metri, prin care nu se poate vedea.
In plus, locuia singur, familia lui fiind plecata peste hotare, toate aceste aspecte oferind suport preliminar ipotezei prezentei unor trasaturi paranoide.
In unele cazuri, criminalii sexuali in serie sunt caracterizati si de deviatii sexuale (asa numitele parafilii), cea mai intalnita fiind Sadismul Sexual. Sadismul Sexual se caracterizeaza prin excitare sexuala la suferinta psihica si/sau fizica a altei persoane, aceasta suferinta fiind reala, nu simulata.
Orgasmul se realizeaza sau nu in functie de nivelul de suferinta la care este expusa victima sau partenera/partenerul, daca este vorba de o relatie consensuala. In unele cazuri, orgasmul se obtine doar in momentul uciderii victimei (ca in cazul lui Andrei Chikatilo, de exemplu).
Informatiile din presa sunt insuficiente pentru a-mi forma o opinie pro sau contra in cazul lui Gheorghe Dinca in sensul acesta. Cel mai probabil, din cele relatate pana acum, Dinca nu sufera de aceasta tulburare si a ucis victimele pentru a le impiedica sa il raporteze la politie, deci mai degraba dintr-un instinct de conservare, dar este posibil ca ancheta sa dezvaluie si alte aspecte.
Din relatarile din presa reiese faptul ca Alexandra a sunat la 112 chiar de pe telefonul lui Gheorghe Dinca, ceea ce puncteaza fie spre un coeficient redus de inteligenta al inculpatului (pentru ca a lasat un mijloc vital de comunicare la indemana victimei), fie spre faptul ca era atat de coplesit de situatie incat nu a mai putut actiona cu claritate si a uitat telefonul in camera in care era sechestrata aceasta.
Inclin spre prima varianta, in special pentru ca Alexandra nu era prima lui victima si, in al doilea rand, cu un diagnostic foarte probabil de TPA, sansele ca Gheorghe Dinca sa fi fost coplesit de situatie sunt minime.
Trebuie sa precizez faptul ca exista numeroase cazuri de persoane care sufera de TPA si care se angajeaza in comportamente profund prosociale, unde astfel de trasaturi pot fi chiar avantaje (orice activitate foarte riscanta poate fi facuta mai bine in conditii reduse de teama, care reprezinta unul din simptomele din aceasta tulburare).
Ce-i face pe unii sa devina prosociali si sa se angajeze in activitati riscante in folosul societatii (de exemplu, pompieri, personal militar, exploratori etc.) si pe altii sa se angajeze in comportamente criminale este dat de factori de mediu, parenting, precum si alte elemente care deocamdata nu sunt pe deplin elucidate.
Este important de inteles si faptul ca un diagnostic de TPA, sau oricare din celelalte diagnostice prezumtive de mai sus, sunt doar asociate cu o probabilitate mai mare de angajare in comportamente antisociale si nu reprezinta nicidecum lipsa controlului voluntar (asa cum ar fi, de exemplu, la schizofrenie, cand vocile dau unei persoane ordine sa ucida).
Cu alte cuvinte, Gheorghe Dinca este pe deplin constient de faptele sale si trebuie sa raspunda penal pentru ele, pentru ca nimic din comportamentul lui nu sugereaza lipsa de discernamant.