Introducere in psihologia SERE

Reintegrarea dupa un eveniment SERE de izolare/captivitate

Acest curs detaliaza principalele elemente care trebuie cunoscute de catre psihologii SERE pentru a asigura o reintegrare eficienta a persoanelor care au supravietuit izolarii/captivitatii in mediul social, familial si profesional, succesiunea activitatilor specifice fiecarei etape a procesului de reintegrare si principalele provocari.

Seria de cursuri despre psihologia SERE ofera principalele repere ale unui ghid operational care incearca sa furnizeze psihologilor ce lucreaza in domeniul SERE, cunostinte empirice esentiale, practici validate stiintific si consideratii etice necesare indeplinirii atributiilor profesionale in lucrul cu persoane izolate, disparute, retinute sau capturate.

Cursurile sunt creditate de Colegiul Psihologilor din Romania, astfel:
Reintegrarea supravietuitorilor unui eveniment SERE de izolare/ captivitate - 10 credite.
Write your awesome label here.

Descrierea succinta a continutului fiecarui modul 
din seria de cursuri „Introducere in psihologia SERE” 

(Survival, Evasion, Resistance, Escape – Supravietuirea in conditii de izolare, Evitarea capturarii, Rezistenta in captivitate si Evadarea din captivitate)

Modulul 1

SERE - Aspecte clinice ale supravietuirii in izolare/captivitate

6 credite CPR

Acest modul detaliaza efectele clinice asociate unor evenimente cu potential traumatic asupra sanatatii persoanelor izolate, disparute, retinute sau capturate .

Modulul 2

SERE - Aspecte cognitive in conditii de stres extrem

6 credite CPR

Acest modul descrie influenta stresului asupra functiilor cognitive si factorii de vulnerabilitate sau de rezilienta, cu implicatii in psihologia SERE.

Modulul 3

SERE - Rolurile psihologului clinician operational

6 credite CPR

Acest modul face o prezentare a responsabilitatilor psihologului SERE, pentru a furniza interventie specializata si instruire pentru supravietuire.

Modulul 4

SERE - Aspecte etice ale activitatii psihologului clinician operational

4 credite CPR

Acest modul prezinta principiile esentiale de etica profesionala ale psihologilor SERE, avand in vedere inaltul potential traumatic al situatiilor de izolare/captivitate. 

Modulul 5

SERE - Procesul de reintegrare dupa izolare/captivitate

5 credite CPR

Acest modul prezinta principiile esentiale de etica profesionala ale psihologilor SERE, avand in vedere inaltul potential traumatic al situatiilor de izolare/captivitate. 

Modulul 6

SERE - Etape ale reintegrarii dupa izolare/captivitate

5 credite CPR

Acest modul prezinta succesiunea activitatilor fiecarei etape de reintegrare in mediul social, familial si profesional a persoanelor recuperate din izolare sau captivitate.
If I am captured, I will continue to resist by all means available. I will make every effort to escape and to aid others to escape. I will accept neither parole nor special favors from the enemy.
U.S. Military Code of Conduct
Write your awesome label here.

Vasile Doru Marineanu

Dr. Vasile Doru MARINEANU este profesor asociat la Departamentul de Psihologie si Stiinte Cognitive din cadrul Universitatii din Bucuresti, presedinte al Societatii de Psihologie Militara si sef al Centrului National Militar de Psihologie si Sanatate Comportamentala (2014-2023). Are o experienta de peste 25 de ani in psihologie clinica operationala si interventii in situatii cu grad ridicat de risc, iar din 2019 este reprezentant national la EFPA - Standing Committee on Disaster, Crisis and Trauma Psychology. Din 2022, este presedinte al Comisiei de psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din cadrul Colegiului Psihologilor din Romania. Este absolvent al Academiei Fortelor Aeriene (1989), al Universitatii din Bucuresti (1996) si al Centrului European pentru Studii Strategice de Securitate, Germania (2001).