Psihologia SERE

Preambul la seria de cursuri despre psihologia SERE

Acesta este un preambul la pachetul de cursuri „Introducere in psihologia SERE”, alcatuit din trei cursuri creditate de CPR.

Cele trei cursuri ofera principalele repere ale unui ghid operational care incearca sa furnizeze psihologilor din domeniul SERE, cunostinte empirice esentiale, practici validate stiintific si consideratii etice necesare indeplinirii atributiilor profesionale in lucrul cu persoane izolate, disparute, retinute sau capturate.

Cursurile sunt creditate de Colegiul Psihologilor din Romania astfel:
Aspecte psihologice ale supravietuirii in izolare/captivitate (SERE) - 12 credite;
Activitatea psihologului clinician operational SERE - 10 credite;
Reintegrarea supravietuitorilor unui eveniment SERE de izolare/ captivitate - 10 credite.

Fiecare curs contine materiale video si scrise (in format e-book si pdf), precum si teste de consolidare a cunostintelor.
Dupa incheierea testelor, veti primi cate o diploma care atesta absolvirea cursurilor si numarul de credite profesionale obtinute.
Diploma obtinuta dupa absolvirea acestui modul introductiv nu contine credite. Pentru obtinerea creditelor este necesar sa parcurgeti cele trei cursuri, care se pot achizitiona la pachet sau independent.
Write your awesome label here.

Descrierea succinta a continutului fiecarui curs
din seria de cursuri referitoare la psihologia SERE

(Survival, Evasion, Resistance, Escape – Supravietuirea in conditii de izolare, Evitarea capturarii, Rezistenta in captivitate si Evadarea din captivitate)

Aspecte psihologice ale supravietuirii SERE in izolare/captivitate
6 credite CPR

M1: Aspecte clinice ale supravietuirii in izolare/captivitate

Acest modul detaliaza efectele clinice asociate unor evenimente cu potential traumatic asupra sanatatii persoanelor izolate, disparute, retinute sau capturate .

Aspecte psihologice ale supravietuirii SERE in izolare/captivitate
6 credite CPR

M2: Aspecte cognitive in conditii de stres extrem

Acest modul descrie influentele stresului asupra rationamentului si luarii deciziilor si factorii de vulnerabilitate sau de rezilienta, cu implicatii in psihologia SERE .

Activitatea psihologului clinician operational SERE 
6 credite CPR

M1: Rolurile psihologului clinician operational

Acest modul face o prezentare a responsabilitatilor psihologului SERE, pentru a furniza interventie specializata si instruire pentru supravietuire.

Activitatea psihologului clinician operational SERE
4 credite CPR

M2: Aspecte etice ale activitatii psihologului clinician operational

Acest modul prezinta principiile esentiale de etica profesionala ale psihologilor SERE, avand in vedere inaltul potential traumatic al situatiilor de izolare/captivitate.

Reintegrarea supravietuitorilor unui eveniment SERE de izolare/captivitate
5 credite CPR

M1: Procesul de reintegrare dupa izolare/captivitate

Acest modul detaliaza principalele elemente pentru a asigura reintegrarea persoanelor care au supravietuit izolarii/ captivitatii in mediul social, familial si profesional.

Reintegrarea supravietuitorilor unui eveniment SERE de izolare/captivitate
5 credite CPR

M2: Etape ale reintegrarii dupa izolare/captivitate

Acest modul prezinta succesiunea activitatilor fiecarei etape de reintegrare in mediul social, familial si profesional a persoanelor recuperate din izolare sau captivitate.
If I am captured, I will continue to resist by all means available. I will make every effort to escape and to aid others to escape. I will accept neither parole nor special favors from the enemy.
U.S. Military Code of Conduct
Write your awesome label here.

Vasile Doru Marineanu

Dr. Vasile Doru MARINEANU este profesor asociat la Departamentul de Psihologie si Stiinte Cognitive din cadrul Universitatii din Bucuresti, presedinte al Societatii de Psihologie Militara si sef al Centrului National Militar de Psihologie si Sanatate Comportamentala (2014-2023). Are o experienta de peste 25 de ani in psihologie clinica operationala si interventii in situatii cu grad ridicat de risc, iar din 2019 este reprezentant national la EFPA - Standing Committee on Disaster, Crisis and Trauma Psychology. Din 2022, este presedinte al Comisiei de psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din cadrul Colegiului Psihologilor din Romania. Este absolvent al Academiei Fortelor Aeriene (1989), al Universitatii din Bucuresti (1996) si al Centrului European pentru Studii Strategice de Securitate, Germania (2001).